Wat maakt bananen bio?

Bio is veel meer dan het kleine groen-witte logo op het product. Achter dat logo schuilt de gepassioneerde inzet van producenten en leveranciers voor milieuvriendelijk geteelde levensmiddelen van uitstekende kwaliteit. En dat is ook het geval bij de kromme, gele vrucht.

Tag

Europeanen eten ongeveer acht kilo bananen per jaar. De banaan is één van de oudste cultuurgewassen van de wereld en één van de belangrijkste handelsproducten. Ondanks dit succesverhaal brengt de bananenteelt verschillende ecologische en sociale uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld in verband met het gebruik van pesticiden of de arbeidsvoorwaarden op de plantages. ALDI Nord is één van de grootste internationale bananenhandelaars. Sinds 2017 worden in de Deense, Duitse en Belgische winkels uitsluitend Fairtrade-biobananen of Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen verkocht. Vooral biobananen spelen in de ondernemingsgroep een steeds belangrijkere rol.

bananen

EU-Bio, Rainforest Alliance & co: wegwijs in de labeljungle

Duurzaamheidslabels: ze bestaan in alle vormen en kleuren. Ze helpen consumenten om bewuste keuzes te maken bij hun aankopen, wat volgens ons erg zinvol is. Wij gebruiken dan ook, al naargelang van de productcategorie, verschillende labels om onze producten te etiketteren. Die verschillen van land tot land: in sommige landen vinden klanten ook speciale nationale labels op de producten. Wat ze allemaal gemeen hebben? Producenten of leveranciers die die labels op hun producten willen plaatsen, moeten in de regel een uitgebreid certificeringsproces doorlopen. Het loont om de labels in detail te bekijken en zo te weten te komen voor welke criteria de verschillende labels staan.

Van Zuid- en Midden-Amerika naar de rest van de wereld: het handelsparcours van biobananen

De reis van een banaan is lang. Of hij later het EU Bio- en het Fairtrade-label mag dragen, wordt al helemaal in het begin beslist. En voor alle fasen van de toeleveringsketen geldt dat bioproducten en conventionele grondstoffen strikt gescheiden moeten worden. Bovendien moet op elk tijdstip kunnen worden nagegaan waar de bananen vandaan komen; dat geldt voor alle bananen en normen.

bananenplant met vruchten

Teelt

Het begint in Zuid- en Midden-Amerika: terwijl onze biobananen met Fairtrade-label onder andere in Peru worden geteeld, komen onze Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen overwegend uit Honduras, Ecuador en Costa Rica. Daar groeien ze in een tropisch klimaat aan metershoge planten. Het duurt ongeveer drie maanden tot de vrucht rijp is. Al bij de teelt stellen zich verschillende uitdagingen. Daartoe behoren lonen die in het levensonderhoud kunnen voorzien, rechten van arbeiders, het gebruik van pesticiden ter bestrijding van ongedierte, het behoud van de biodiversiteit en de traceerbaarheid van de producten. Om tegemoet te komen aan de hoge eisen van de Europese wetgeving omtrent bio, mogen producenten geen chemische pesticiden of meststoffen gebruiken en moeten ze letten op een optimale wisselteelt.

Verpakkingsstation

Na de oogst en vóór het transport worden de bananen in het verpakkingsstation voorbereid op hun grote reis en doorlopen ze een grondige kwaliteitscontrole. Daarvoor worden de vruchten verdeeld in zogenaamde clusters van elk vier tot acht bananen. De bananen worden gewassen, krijgen de gepaste etiketten en labels, worden in dozen verpakt en naar de haven getransporteerd.

42 dagen
Het transport van Zuid-Amerika naar Europa duurt tot 42 dagen. 

Verscheping

Na vier tot zes weken komen de bananen in koelschepen aan op hun bestemming. De lage temperatuur op de schepen is belangrijk. Die verhindert dat de nog groene vruchten te snel rijpen. Ook in deze fase moet worden voldaan aan de eisen van het EU Biolabel. Dat wil o.a. zeggen dat de biobananen moeten worden gescheiden van conventioneel geproduceerde producten.

vrachtschip op zee
rijpe bananen

Rijping en leveranciers

Van groen tot geel: in deze fase krijgen de bananen hun karakteristieke kleur. Dat gebeurt over een periode van vier tot acht dagen in grote rijpkamers – uiterst nauwkeurig gecontroleerd door de rijpmeester. Om het rijpingsproces op gang te brengen, wordt ethyleen gebruikt – een natuurlijk gas dat de vruchten in geringe hoeveelheden ook zelf produceren. Onze leveranciers transporteren de bananen vervolgens naar onze distributiecentra. Vanaf nu zijn wij bevoegd voor de verdere weg van de bananen.

Distributiecentrum

In onze distributiecentra onderwerpen ALDI-medewerkers en externe controleurs de binnengekomen producten nog eens aan een grondige kwaliteitscheck.

inspecteur controleert bananen in het distributiecentrum
verpakte bananen in de winkel

Winkel

Aangekomen in de winkel volgt er nog een kwaliteitscontrole door onze medewerkers. Dan vinden de bananen eindelijk hun plaats in de winkelrekken. Traceerbaarheid is bij alle groenten- en fruitproducten verzekerd door de GLOBALG.A.P.-certificering. Daarvoor moet u enkel het GGN-nummer op de verpakking invoeren in de onlinedatabank van GLOBALG.A.P.

Thuis

Nu is het genieten – al naargelang persoonlijke voorkeuren nog lichtjes groen of al volledig geel. Tip: indien de bananen thuis nog moeten narijpen, legt u ze best naast een paar appelen. Die produceren bijzonder veel van het rijpingsgas ethyleen.

De bananen rijpen 4 tot 8 dagen in de rijpkamers, van groen tot geel.

Nationale biolabels

Naast het EU Biolabel gebruiken we nog andere labels, zoals het Deense Ø-label dat groot aanzien geniet bij de bevolking.

Ø-label Denemarken
Verdere inhoud
Highlights
Dierenwelzijn bij discounters – een contradictie?

Steeds meer consumenten willen weten waar de dierlijke levensmiddelen die ze bij ons kunnen kopen vandaan komen. Samen met onze leveranciers en verschillende organisaties zetten wij ons onvermoeibaar in voor het thema dierenwelzijn.

Highlights
ALDI Frankrijk: streekproducten op tafel

In Frankrijk letten veel consumenten bij hun aankopen op de herkomst van de producten. Wij bieden onze klanten dan ook talrijke producten uit Frankrijk en veel typische streekproducten aan.

Kernthema’s
Duurzamer assortiment

Het is een deel van ons CR-zelfbesef om voor onze klanten een verantwoordelijke, betaalbare en gezonde consumptie mogelijk te maken. Wij breiden ons aanbod aan duurzamere producten dan ook voortdurend uit.

Landen
Duurzame levensmiddelen voor echte gourmands: ALDI Frankrijk

ALDI is in Frankrijk intussen met 888 winkels vertegenwoordigd. In het land van de fijnproevers vullen steeds meer duurzame en regionale producten onze winkelrekken. Bovendien verwelkomen we er momenteel veel nieuwe medewerkers.

Management
Over dit duurzaamheidsrapport

Dit is het tweede uitvoerige duurzaamheidsrapport van de ondernemingsgroep ALDI Nord. Hiermee verstrekken wij informatie over onze belangrijkste sociale, ecologische en economische doelstellingen en maatregelen.

Highlights
Buitengewoon fair!

Fair verhandelde producten voor een betaalbare prijs? Dat bieden wij al vele jaren aan miljoenen klanten aan. Voor onze jarenlange betrokkenheid bij de eerlijke handel werden wij nu eervol onderscheiden door de organisatie TransFair.

Kernthema’s
Sensibilisering van consumenten

Elk jaar worden bij ons ongeveer 1,2 miljard aankopen gedaan. Het is ons doel om een gezonde en duurzame levensstijl te promoten en een betaalbare, verantwoordelijke consumptie mogelijk te maken.

Highlights
Gentechnologie: ons standpunt over een omstreden thema

Wij nemen de bezwaren van onze klanten ten opzichte van gentechnologie ernstig, sluiten genetisch gemodificeerde additieven bij onze levensmiddelen uit en verschaffen duidelijkheid met transparante etikettering.

Highlights
Stap voor stap naar meer dierenwelzijn

In Duitsland behandelt de CR-afdeling van ALDI Einkauf verschillende thema's rond dierenwelzijn. Met een geëngageerd team werken wij er bij ALDI Nord aan om stap voor stap efficiënte vooruitgang te boeken.