Engagement voor dierenwelzijn: goed resultaat in vergelijking met de sector

Wij weten dat er op het vlak van dierenwelzijn nog veel te doen is. Maar we zijn op goede weg: dat bevestigen twee actuele publicaties over het engagement voor dierenwelzijn in de levensmiddelenindustrie. In de internationale vergelijking bereikten we de derde plaats. En ook in Duitsland behaalden we in vergelijking met andere supermarktketens heel goede resultaten.

Tag

In het internationale “Business Benchmark on Farm Animal Welfare” (BBFAW) bereikte ALDI Nord in 2017 de derde plaats. Sinds 2012 evalueert de ranking het engagement voor dierenwelzijn van ondertussen 110 ondernemingen uit de levensmiddelensector – daartoe behoren levensmiddelenproducenten, klein- en groothandelaars in levensmiddelen en ook gastronomie. Hun prestaties worden geëvalueerd op basis van publiek toegankelijke informatie. Wij gingen in de evaluatie van het BBFAW sinds 2013/2014 van een zesde plaats elk jaar een plaats hoger. Hoe we daarin geslaagd zijn? Vooral door een voortdurende uitbreiding van ons engagement voor dierenwelzijn. Maar ook ons dierenwelzijnsbeleid speelde een rol. Deze creëert transparantie in onze organisatie en voor de bereikte doelstellingen.

“ALDI Nord beschikt over een uitgebreid dierenwelzijnsbeleid en heeft duidelijke processen in de toeleveringsketen geïmplementeerd. De evaluatie is in 2017, in vergelijking met het vorige jaar, nogmaals duidelijk verbeterd: dat is vooral te danken aan de transparantere verslaggeving. In sommige landen van de ondernemingsgroep is ALDI Nord reeds ingegaan op erg uitgebreide verplichtingen om het dierenwelzijn te verbeteren.”

Nicky Amos
Executive Director, BBFAW

In Duitsland werden de dierenbeschermingsrichtlijnen van de supermarktketens in 2017 voor het eerst door de Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt vergeleken met elkaar. De organisatie onderzocht daarvoor alle gepubliceerde dierenbeschermingsregelingen. Ze bevestigde ons dat onze richtlijn tot de meest uitgebreide van Duitsland behoort. ALDI kon onder de discounters overtuigen door zijn brede inzet voor dierenwelzijn. De analyse moet in de toekomst om de twee jaar plaatsvinden.

“ALDI Nord besteedt ongetwijfeld steeds meer aandacht aan de dierenbescherming. Dat blijkt onder andere uit de oprichting van een eigen team voor dit domein. Ook al is er nog werk aan de winkel, het zit goed en het tempo is, gezien de vele en deels complexe bouwplaatsen, aanzienlijk.”

Mahi Klosterhalfen

Directeur, Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt en bestuurslid, Compassion in World Farming

De resultaten tonen ons dat wij met de maatregelen en doelstellingen op de goede weg zijn.

Verdere inhoud
Management
Compliance

Wij richten ons handelen naar onze kernwaarden: eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar. Deze waarden beschrijven ook het compliance begrip van de ondernemingsgroep ALDI Nord.

Highlights
Een dag in het teken van kwaliteit

“Hoge kwaliteit – lage prijs”: om deze belofte in te lossen, doorlopen alle ALDI Nord-producten strenge kwaliteitscontroles. Voor de medewerkers in de kwaliteitszorg een veeleisende job.

Kernthema’s
Sensibilisering van consumenten

Elk jaar worden bij ons ongeveer 1,2 miljard aankopen gedaan. Het is ons doel om een gezonde en duurzame levensstijl te promoten en een betaalbare, verantwoordelijke consumptie mogelijk te maken.

Highlights
ALDI CR-Support in Hongkong - productievestigingen onder de loep

Talrijke door ALDI Nord verkochte non-foodproducten worden in Azië geproduceerd. Het team van ALDI CR-Support Ltd. in Hongkong controleert de arbeids- en sociale normen van productievestigingen.

Landen
Meer duurzaamheid in het land van de discounters: ALDI Nord Duitsland

Alles begon in 1913 met de kleine zaak in Essen-Schonnebeck. Vandaag vinden klanten ALDI Nord 2.249 keer in het verkoopgebied Noord. Een van onze accenten in Duitsland is de verbetering van het dierenwelzijn.

Highlights
Boter bij de vis!

Klare taal omtrent visvangst: in 2017 was ALDI Polen officiële partner van de jubileumcampagne van de Marine Stewardship Council (MSC). Een goede gelegenheid om te informeren over duurzame vismethoden en het MSC-label.

Management
Erkenning

Onderscheidingen zijn voor ons een bewijs dat ons werk vruchten afwerpt. In het rapporteringsjaar 2017 sleepten we op nationaal en internationaal niveau verschillende erkenningen in de wacht.

Highlights
Dierenwelzijn bij discounters – een contradictie?

Steeds meer consumenten willen weten waar de dierlijke levensmiddelen die ze bij ons kunnen kopen vandaan komen. Samen met onze leveranciers en verschillende organisaties zetten wij ons onvermoeibaar in voor het thema dierenwelzijn.

Management
CR-programma

In ons CR-programma definiëren we duidelijke doelen voor die pijlers. Over onze voortgang wordt onder andere in het kader van het duurzaamheidsrapport gecommuniceerd.