Nederland: strijd tegen de plasticsoep

Wereldwijd wordt er per minuut ongeveer een volle vrachtwagen plastic in zee gestort – dat betekent ongeveer acht miljard kilo plastic per jaar. Door UV-straling en golven wordt het vermalen in kleine deeltjes die onze oceanen langzamerhand in een plasticsoep veranderen. De Nederlandse Plastic Soup Foundation heeft de taak op zich genomen om deze ontwikkeling te stoppen: met toelichting, opleidingsacties en innovatieve oplossingen. En dat steunen wij!

Tag

Toen in 2017 werd besloten om te stoppen met de klassieke plastic zak bij ALDI Nord was onze motivatie een bijdrage te leveren in de strijd tegen het wereldwijde probleem van plasticafval. Tegen eind 2018 zal de zak geleidelijk aan verdwijnen uit onze winkels. Momenteel zijn we bezig met de omschakeling naar onze nieuwe herbruikbare draagtas. Aangezien het enige tijd duurt tot de klassieke plastic zakken volledig uit de handel zijn genomen, werd in Nederland ondertussen de prijs voor de klassieke plastic draagtassen verhoogd, van 15 naar 25 cent. Het grootste gedeelte van de meeropbrengst wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation.

“Toekomstige generaties moeten in een schone en gezonde omgeving leven. Met dit nieuwe opleidingsprogramma van de Plastic Soup Foundation leren kinderen op speelse wijze hoe belangrijk het is om de zeeën en de oceanen te beschermen.”

Nadie Winde

Manager Corporate Responsibility in Nederland

 

opleidingsprogramma in een basisschoolklas
opleidingsmateriaal van de Plastic Soup Foundation
logo Plastic Soup Foundation

Met het geld heeft de stichting in 2018 een nieuw gratis opleidingsprogramma voor basisscholen uitgebracht. Het programma bestaat uit een “Plastic Soup Box” met spannend onderwijsmateriaal over plasticafval. Bovendien ontvangen de scholen een speciale uitgave van de kinderkrant Kidsweek en toegang tot een onlineplatform met digitale lezingen, video’s en spelletjes. Met het nieuwe opleidingsprogramma wil de Plastic Soup Foundation tienduizend kinderen informeren over de problematiek van het plasticafval.

Verdere inhoud
Highlights
Van het katoenveld tot in de winkel: de lange reis van een ALDI-kruippakje

De meeste kledingsstukken die onze klanten in de filialen vinden, hebben een lange weg afgelegd. De reis van onze kruippakjes begint op de katoenvelden in India.

Highlights
Op reddingsmissie

In Europa belanden elk jaar miljoenen tonnen voedsel in de vuilnisbak. Dat is niet enkel een ethisch probleem: voedsel weggooien, betekent ook dat waardevolle bronnen worden verspild. En wij vinden dat dat niet langer kan.

Management
Over dit duurzaamheidsrapport

Dit is het tweede uitvoerige duurzaamheidsrapport van de ondernemingsgroep ALDI Nord. Hiermee verstrekken wij informatie over onze belangrijkste sociale, ecologische en economische doelstellingen en maatregelen.

Highlights
17 doelstellingen voor een betere wereld

Ook op ondernemingen wordt beroep gedaan om hun bijdrage te leveren om de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN, ook SDG's genoemd, te bereiken. Veel thema's waarop de SDG's gericht zijn, zijn voor ALDI Nord van groot belang.

Kernthema’s
Mobiliteit & logistiek

Opdat onze klanten steeds verse producten en gevulde rekken kunnen aantreffen, worden dagelijks goederen uit onze distributiecentra naar de winkels vervoerd.

Landen
Veel aan de hand op het vlakke land:
ALDI Nederland

ALDI Nederland heeft zich in 2017 hard ingezet om klanten te steunen bij een gezonde en duurzame levensstijl. Maar ook de bescherming van het milieu en het klimaat spelen daar een belangrijke rol.

Kernthema’s
Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

Het behoort tot de identiteit van de regionale vestigingen van ALDI Nord om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers op de werkplek.

Management
Stakeholders & netwerken

Uit gesprekken met onze stakeholders komen waardevolle impulsen voor ons CR-werk voort. Wij wisselen van gedachten met klanten, medewerkers, NGO's, initiatieven, federaties, leveranciers, zakenpartners en ondernemingsraden en vakbonden.

Highlights
In naam van het klimaat

De klimaatverandering belangt iedereen aan. Daarom implementeren wij in alle relevante domeinen maatregelen ter bescherming van het klimaat. We doen vooral veel in onze winkels, want daar valt het meeste te besparen op CO2-uitstoot.

Kernthema’s
Productkwaliteit

Als het over de kwaliteit van onze producten gaat, sluiten wij geen compromissen. Hiervoor nemen wij in de gehele productie- en leveringsketen de verantwoordelijkheid op ons. De behoeften van onze klanten staan daarbij steeds op de voorgrond.