Nederland: strijd tegen de plasticsoep

Wereldwijd wordt er per minuut ongeveer een volle vrachtwagen plastic in zee gestort – dat betekent ongeveer acht miljard kilo plastic per jaar. Door UV-straling en golven wordt het vermalen in kleine deeltjes die onze oceanen langzamerhand in een plasticsoep veranderen. De Nederlandse Plastic Soup Foundation heeft de taak op zich genomen om deze ontwikkeling te stoppen: met toelichting, opleidingsacties en innovatieve oplossingen. En dat steunen wij!

Tag

Toen in 2017 werd besloten om te stoppen met de klassieke plastic zak bij ALDI Nord was onze motivatie een bijdrage te leveren in de strijd tegen het wereldwijde probleem van plasticafval. Tegen eind 2018 zal de zak geleidelijk aan verdwijnen uit onze winkels. Momenteel zijn we bezig met de omschakeling naar onze nieuwe herbruikbare draagtas. Aangezien het enige tijd duurt tot de klassieke plastic zakken volledig uit de handel zijn genomen, werd in Nederland ondertussen de prijs voor de klassieke plastic draagtassen verhoogd, van 15 naar 25 cent. Het grootste gedeelte van de meeropbrengst wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation.

“Toekomstige generaties moeten in een schone en gezonde omgeving leven. Met dit nieuwe opleidingsprogramma van de Plastic Soup Foundation leren kinderen op speelse wijze hoe belangrijk het is om de zeeën en de oceanen te beschermen.”

Nadie Winde

Manager Corporate Responsibility in Nederland

 

opleidingsprogramma in een basisschoolklas
opleidingsmateriaal van de Plastic Soup Foundation
logo Plastic Soup Foundation

Met het geld heeft de stichting in 2018 een nieuw gratis opleidingsprogramma voor basisscholen uitgebracht. Het programma bestaat uit een “Plastic Soup Box” met spannend onderwijsmateriaal over plasticafval. Bovendien ontvangen de scholen een speciale uitgave van de kinderkrant Kidsweek en toegang tot een onlineplatform met digitale lezingen, video’s en spelletjes. Met het nieuwe opleidingsprogramma wil de Plastic Soup Foundation tienduizend kinderen informeren over de problematiek van het plasticafval.

Verdere inhoud
Highlights
Weg met klassieke plastic zakken

De plastic zak van ALDI Nord: een cultobject dat het zelfs tot in een museum schopte. Maar de problematiek rond plastic – de plasticsoep in de Stille Oceaan, de stranden vol afval en milieuvervuiling door microplastics - maakte ons duidelijk dat de klassieke plastic zak definitief zijn tijd gehad heeft.

Kernthema’s
Verpakking & kringloop

Verpakkingen zijn bij veel producten absoluut noodzakelijk om ze te beschermen en de kwaliteit te garanderen. Wij zetten dan ook in op recycleerbare materialen en gedeeltelijk ook op herbruikbare systemen.

Highlights
In naam van het klimaat

De klimaatverandering belangt iedereen aan. Daarom implementeren wij in alle relevante domeinen maatregelen ter bescherming van het klimaat. We doen vooral veel in onze winkels, want daar valt het meeste te besparen op CO2-uitstoot.

Landen
Meer duurzaamheid in de winkelrekken:
ALDI Polen

Ofwel Fairtrade- ofwel MSC-gecertificeerd: in de Poolse ALDI-winkels vinden klanten een steeds groter assortiment aan duurzamere producten. Alle 124 winkels werden al aanzienlijk gemoderniseerd.

Management
Organisatie

De ondernemingsgroep ALDI Nord zet sinds jaar en dag in op een beproefd principe: duidelijke, decentrale structuren met korte besluitvormingsprocessen. Dat geldt ook voor de afdeling CR.

Highlights
Op reddingsmissie

In Europa belanden elk jaar miljoenen tonnen voedsel in de vuilnisbak. Dat is niet enkel een ethisch probleem: voedsel weggooien, betekent ook dat waardevolle bronnen worden verspild. En wij vinden dat dat niet langer kan.

Highlights
Nederland: gezond eten begint vroeg

Gezondheid is een van de belangrijkste onderwerpen in Nederland. Onder andere overgewicht bij kinderen en jongeren staat centraal. Samen met een sterke partner pakken we het onderwerp aan.

Highlights
Een dag in het teken van kwaliteit

“Hoge kwaliteit – lage prijs”: om deze belofte in te lossen, doorlopen alle ALDI Nord-producten strenge kwaliteitscontroles. Voor de medewerkers in de kwaliteitszorg een veeleisende job.

Highlights
Van het katoenveld tot in de winkel: de lange reis van een ALDI-kruippakje

De meeste kledingsstukken die onze klanten in de filialen vinden, hebben een lange weg afgelegd. De reis van onze kruippakjes begint op de katoenvelden in India.

Management
Bedrijfsbeleid

ALDI Nord is een internationaal succesvolle discounter. Het maakt deel uit van onze commerciële identiteit om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Onze CR-policy is verankerd in de gehele ondernemingsgroep.