Nederland: strijd tegen de plasticsoep

Wereldwijd wordt er per minuut ongeveer een volle vrachtwagen plastic in zee gestort – dat betekent ongeveer acht miljard kilo plastic per jaar. Door UV-straling en golven wordt het vermalen in kleine deeltjes die onze oceanen langzamerhand in een plasticsoep veranderen. De Nederlandse Plastic Soup Foundation heeft de taak op zich genomen om deze ontwikkeling te stoppen: met toelichting, opleidingsacties en innovatieve oplossingen. En dat steunen wij!

Tag

Toen in 2017 werd besloten om te stoppen met de klassieke plastic zak bij ALDI Nord was onze motivatie een bijdrage te leveren in de strijd tegen het wereldwijde probleem van plasticafval. Tegen eind 2018 zal de zak geleidelijk aan verdwijnen uit onze winkels. Momenteel zijn we bezig met de omschakeling naar onze nieuwe herbruikbare draagtas. Aangezien het enige tijd duurt tot de klassieke plastic zakken volledig uit de handel zijn genomen, werd in Nederland ondertussen de prijs voor de klassieke plastic draagtassen verhoogd, van 15 naar 25 cent. Het grootste gedeelte van de meeropbrengst wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation.

“Toekomstige generaties moeten in een schone en gezonde omgeving leven. Met dit nieuwe opleidingsprogramma van de Plastic Soup Foundation leren kinderen op speelse wijze hoe belangrijk het is om de zeeën en de oceanen te beschermen.”

Nadie Winde

Manager Corporate Responsibility in Nederland

 

opleidingsprogramma in een basisschoolklas
opleidingsmateriaal van de Plastic Soup Foundation
logo Plastic Soup Foundation

Met het geld heeft de stichting in 2018 een nieuw gratis opleidingsprogramma voor basisscholen uitgebracht. Het programma bestaat uit een “Plastic Soup Box” met spannend onderwijsmateriaal over plasticafval. Bovendien ontvangen de scholen een speciale uitgave van de kinderkrant Kidsweek en toegang tot een onlineplatform met digitale lezingen, video’s en spelletjes. Met het nieuwe opleidingsprogramma wil de Plastic Soup Foundation tienduizend kinderen informeren over de problematiek van het plasticafval.

Verdere inhoud
Management
Stakeholders & netwerken

Uit gesprekken met onze stakeholders komen waardevolle impulsen voor ons CR-werk voort. Wij wisselen van gedachten met klanten, medewerkers, NGO's, initiatieven, federaties, leveranciers, zakenpartners en ondernemingsraden en vakbonden.

Kernthema’s
Klimaatbescherming

Wij verbinden ons ertoe om de gevolgen van onze handelsactiviteiten voor het klimaat te verminderen. Al in 2015 hebben wij in onze CR-policy ons streven geformuleerd dat wij klimaatvriendelijk zullen handelen.

Highlights
Nederland: gezond eten begint vroeg

Gezondheid is een van de belangrijkste onderwerpen in Nederland. Onder andere overgewicht bij kinderen en jongeren staat centraal. Samen met een sterke partner pakken we het onderwerp aan.

Kernthema’s
Voedselverspilling & afval

Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Afval beperken en voedselverspilling tegengaan, spelen daarbij voor ons als detailhandelaar een centrale rol.

Kernthema’s
Mobiliteit & logistiek

Opdat onze klanten steeds verse producten en gevulde rekken kunnen aantreffen, worden dagelijks goederen uit onze distributiecentra naar de winkels vervoerd.

Highlights
In naam van het klimaat

De klimaatverandering belangt iedereen aan. Daarom implementeren wij in alle relevante domeinen maatregelen ter bescherming van het klimaat. We doen vooral veel in onze winkels, want daar valt het meeste te besparen op CO2-uitstoot.

Landen
Meer duurzaamheid in het land van de discounters: ALDI Nord Duitsland

Alles begon in 1913 met de kleine zaak in Essen-Schonnebeck. Vandaag vinden klanten ALDI Nord 2.249 keer in het verkoopgebied Noord. Een van onze accenten in Duitsland is de verbetering van het dierenwelzijn.

Kernthema’s
Sensibilisering van consumenten

Elk jaar worden bij ons ongeveer 1,2 miljard aankopen gedaan. Het is ons doel om een gezonde en duurzame levensstijl te promoten en een betaalbare, verantwoordelijke consumptie mogelijk te maken.

Management
Relevantie

We vinden het belangrijk om te weten welke duurzaamheidshema’s voor onze stakeholders belangrijk zijn. Daarvoor baseren wij ons op de resultaten van onze relevantieanalyse.

Kernthema’s
Duurzamer assortiment

Het is een deel van ons CR-zelfbesef om voor onze klanten een verantwoordelijke, betaalbare en gezonde consumptie mogelijk te maken. Wij breiden ons aanbod aan duurzamere producten dan ook voortdurend uit.