Groenten en fruit: duurzaamheid over de hele lijn

Ons groenten- en fruitassortiment wordt stap voor stap duurzamer. Maar wat betekent dat eigenlijk concreet? En hoe kunnen wij in de teelt over de hele lijn duurzame verbeteringen bereiken? In Nederland zijn de antwoorden te vinden in een gezamenlijk project met leveranciers en producenten.

Tag

Inzake groenten en fruit is Nederland een echte “Global Player”: het kleine land exporteert zijn landbouwproducten naar de hele wereld. In 150 landen vind je groenten en fruit uit Nederland in de rekken. Samen met leveranciers en producenten zetten wij ons in Nederland ervoor in om de traditionele groenten- en fruitteelt milieuvriendelijker te maken. Onze partner daarbij is de Stichting Milieukeur (SMK) met haar kwaliteitsmerk PlanetProof. De stichting heeft een kwaliteitsmerk voor traditioneel geteelde producten ontwikkeld die zich onderscheiden door duurzame verbeteringen – bijvoorbeeld bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bescherming van het oppervlaktewater, bodembeheer en energiebesparing. Zo moet duurzaamheid over de hele lijn van de landbouw bijval vinden. Ons doel: tegen uiterlijk 2019 zullen wij alle groenten en fruit van Nederlandse bodem met het PlanetProof-kwaliteitsmerk uitrusten. Gijs Dröge, directeur van SMK, is blij met het initiatief: “Deze stap is een belangrijke impuls voor meer duurzaamheid in de teelt”.

logo PlanetProof

2019  Onze groenten en fruit (inclusief aardappelen) van Nederlandse bodem dragen het Milieukeur-kwaliteitsmerk.

Intensieve dialoog en nauwe samenwerking

Het is duidelijk: in de landbouw kunnen bestaande processen niet van vandaag op morgen worden omgeschakeld. Wij steunen de producenten dan ook bij het stap voor stap realiseren van de nieuwe Miliekeur-eisen. Sinds oktober 2017 werken wij samen met onze leveranciers, producenten en de stichting SMK aan thema’s zoals gewasbeschermingsmiddelen, water, energie en meststoffen. Ook de Nederlandse sectororganisatie GroentenFruitHuis neemt deel aan onze intensieve gesprekken. Peter Verbaas, directeur Voedselveiligheid & Ketenborging bij GroentenFruitHuis, zegt: “Het is goed dat ALDI deze stap zet en daarbij rekening houdt met de lopende inspanningen van de producenten en de vereiste omschakelingsperiode”.

Alleen al bij de start van het project in oktober 2017 hebben wij tien workshops met twaalf leveranciers en 150 producenten gehouden om open vragen te beantwoorden en een concreet plan op te stellen voor de omschakeling.

Hoe gaat het verder?

In 2018 zijn er andere workshops gepland om de producenten te begeleiden bij de omschakeling. En wie weet maakt het PlanetProof-kwaliteitsmerk misschien al gauw ook buiten Nederland opgang. De Stichting Milieukeur voert reeds langere tijd gesprekken over een aanpassing van het bestaande certificeringssysteem en een mogelijke internationale uitbreiding. Eline Poels, Manager Corporate Responsibility in Nederland, is er in ieder geval klaar voor: “Wij beginnen nu eerst bij de Nederlandse producenten, want het kwaliteitsmerk is vooral hier bekend.”

Verdere inhoud
Highlights
Nederland: gezond eten begint vroeg

Gezondheid is een van de belangrijkste onderwerpen in Nederland. Onder andere overgewicht bij kinderen en jongeren staat centraal. Samen met een sterke partner pakken we het onderwerp aan.

Kernthema’s
Diversiteit & evenwicht werk-privé

In de negen Europese landen waar wij vertegenwoordigd zijn, werken mensen uit 117 verschillende landen. Deze diversiteit past bij ALDI Nord, want zij verrijkt onze samenwerking en weerspiegelt bovendien de diversiteit van onze klanten.

Landen
Veel aan de hand op het vlakke land:
ALDI Nederland

ALDI Nederland heeft zich in 2017 hard ingezet om klanten te steunen bij een gezonde en duurzame levensstijl. Maar ook de bescherming van het milieu en het klimaat spelen daar een belangrijke rol.

Highlights
ALDI CR-Support in Hongkong - productievestigingen onder de loep

Talrijke door ALDI Nord verkochte non-foodproducten worden in Azië geproduceerd. Het team van ALDI CR-Support Ltd. in Hongkong controleert de arbeids- en sociale normen van productievestigingen.

Kernthema’s
Duurzame normen in de non-food-toeleveringsketen

Overal waar wij onze invloed kunnen doen gelden, nemen wij onze verantwoordelijkheid voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden en de naleving van milieunormen.

Kernthema’s
Voedselverspilling & afval

Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Afval beperken en voedselverspilling tegengaan, spelen daarbij voor ons als detailhandelaar een centrale rol.

Kernthema’s
Productkwaliteit

Als het over de kwaliteit van onze producten gaat, sluiten wij geen compromissen. Hiervoor nemen wij in de gehele productie- en leveringsketen de verantwoordelijkheid op ons. De behoeften van onze klanten staan daarbij steeds op de voorgrond.

Kernthema’s
Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

Het behoort tot de identiteit van de regionale vestigingen van ALDI Nord om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers op de werkplek.

Highlights
Gentechnologie: ons standpunt over een omstreden thema

Wij nemen de bezwaren van onze klanten ten opzichte van gentechnologie ernstig, sluiten genetisch gemodificeerde additieven bij onze levensmiddelen uit en verschaffen duidelijkheid met transparante etikettering.

Highlights
Op reddingsmissie

In Europa belanden elk jaar miljoenen tonnen voedsel in de vuilnisbak. Dat is niet enkel een ethisch probleem: voedsel weggooien, betekent ook dat waardevolle bronnen worden verspild. En wij vinden dat dat niet langer kan.