In naam van het klimaat

Klimaatverandering gaat iedereen aan. Voor ons is het evident dat we bijdragen tot de bescherming van het klimaat. Ons doel: onze uitstoot van broeikasgassen tegen 2021 met 40 procent verlagen (ten opzichte van 2015). Om dat doel te bereiken, nemen we op verschillende niveaus maatregelen voor klimaatbescherming. We doen vooral veel in onze winkels, want daar valt het meeste te besparen op CO2-uitstoot.

Tag

Wie één van onze vernieuwde winkels binnenstapt ziet meteen dat er veel veranderd is: een ruimer aanbod, gevelhoge vensters, frisse kleuren, bredere gangen, … Wat niet meteen in het oog springt, zijn de talrijke nieuwe maatregelen om met moderne technologie het klimaat te beschermen.

En toen was er (energiezuinig) licht

koelmeubelen met ledverlichting

U heeft misschien al gemerkt dat er veel meer licht is in de verbouwde winkels. Door de hoge vensters valt veel licht binnen. Daardoor hoeven we overdag minder kunstlicht te gebruiken – een duidelijk energievoordeel. Helemaal geen kunstlicht meer gebruiken is natuurlijk onmogelijk, maar in de nieuwe of gemoderniseerde winkels gebruiken we sinds 2016 wel enkel nog energie-efficiënte ledverlichtingstechnieken. Die verbruiken tot 50 procent minder stroom dan de vroegere verlichting. Ook in de koel- en vriesinstallaties wordt ledverlichting gebruikt. De ledtechniek creëert bovendien minder warmte dan andere verlichtingstechnieken, zodat er ook minder stroom nodig is voor koeling.

Koudweg efficiënt

Om yoghurt, melk, pizza en vissticks vers te houden, moeten ze gekoeld of diepgevroren zijn. Dat verbruikt veel stroom. In onze nieuwe winkels gebruiken we daarom enkel nog energie-efficiënte vriesinstallaties. Voor de koelinstallaties gebruiken we ook steeds vaker slimme technieken: ze koelen op een efficiënte manier en kunnen de warmte die daarbij vrijkomt ook recupereren. Die warmte gebruiken we onder andere voor de verwarming van onze winkels: handig en energiezuinig. Ook het thema koelmiddelen staat hoog op onze agenda. Koelmiddelen zijn essentieel om levensmiddelen koel te houden, maar kunnen via kleine lekken (ook wel ‘lekkage’ genoemd) in de atmosfeer terechtkomen. Dat kan, afhankelijk van het middel in kwestie, erg schadelijk zijn voor het klimaat. Met de huidige stand van de techniek kan dergelijke lekkage niet volledig vermeden worden. In sommige landen gebruiken we een digitaal lekkagemonitoringsysteem om het verbruik van koelmiddelen te documenteren. Dat helpt ons om het aantal lekken tot een minimum te beperken. Daarnaast gebruiken we in nieuwe koel- en vriesinstallaties het milieuvriendelijke, natuurlijke koelmiddel propaan (R290). In onze nieuwe winkels zullen we in de toekomst indien mogelijk enkel nog koelinstallaties met het natuurlijke koelmiddel CO2 gebruiken.

ANIKo-koelmeubelen (ALDI Portugal) ANIKo-koelmeubelen (ALDI Portugal) ANIKo-koelmeubelen (ALDI Portugal)

Stroom van op het dak

zonnepanelen ALDI Portugal

Ook de buitenverlichting en de verlichting op de parking van de nieuwe winkels werkt met ledlampen. Wie goed kijkt, ziet ook dat de daken van de winkels schitteren in de zon: dat zijn de zonnepanelen, waarmee we in veel winkels zelf stroom produceren. In 2017 produceerden we met de zonnepanelen op de daken van onze winkels ongeveer 23.000 MWh stroom. Dat komt ongeveer overeen met het jaarlijkse verbruik van bijna 5.750 gezinnen. Momenteel verbruiken wij ca. 70 procent van de opgewekte energie zelf, de rest komt in het stroomnet terecht. Wij willen het aandeel energie dat we zelf verbruiken, vergroten. Daarom testen we het gebruik van opslagtechnologieën waarmee we de opgewekte stroom op een later tijdstip kunnen gebruiken. We hebben over het algemeen grootse plannen wat zonne-energie betreft. Alleen in Frankrijk staan 120 nieuwe installaties op de planning. In Portugal willen we het vermogen van de installaties tegen 2021 met ongeveer 5.000 kWp (kilowattpiek) verhogen. Dat is het vermogen van ongeveer 50 nieuwe installaties. In België komen er 18 nieuwe installaties bij in 2018 en 2019.

Alle maatregelen onder één dak: onze klimaatstrategie

Alle maatregelen voor klimaatbescherming in onze winkels zijn belangrijke onderdelen van onze omvattende klimaatstrategie. We hebben immers niet enkel een duidelijke klimaatdoelstelling geformuleerd (tegen 2021 40 procent minder CO2 dan in 2015), maar ook een concreet stappenplan uitgewerkt om die doelstelling te realiseren. Onderstaande grafiek toont in welke domeinen CO2-uitstoot ontstaat en wat we doen om die uitstoot te beperken.

Emissiebronnen – en wat we eraan doen

59 procent in de winkels

Onze winkels zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de uitstoot. Afhankelijk van omvang en uitrusting, verbruikt een winkel ongeveer 150 tot 250 MWh per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van ongeveer 40 tot 60 gemiddelde huishoudens. Vooral koeling en verlichting zijn gebieden waarop we veel potentieel voor meer energie-efficiëntie zien.

17 procent door verlies aan koelmiddelen

Koelmiddelen kunnen in de atmosfeer terechtkomen en zo bijdragen tot de opwarming van de aarde. Met de huidige stand van de techniek kunnen dergelijke lekken niet volledig vermeden worden. Met een digitaal systeem beperken we lekken al zoveel mogelijk. Tegelijkertijd vervangen wij de huidige koelmiddelen steeds meer door milieuvriendelijke alternatieven, zoals het natuurlijke koelmiddel propaan (R290) of CO2.

13 procent door logistiek

Onze goederen moeten van onze distributiecentra naar de winkels getransporteerd worden. Wij voeren deze transporten hoofdzakelijk zelf uit. Een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen in de logistiek is te wijten aan het dieselverbruik van de vrachtwagens die de winkels bevoorraden. In de logistieke sector blijft het economisch gezien moeilijk om diesel te vervangen door een klimaatvriendelijker type aandrijving. In Duitsland deden we in 2017 onderzoek naar het gebruik van alternatieve aandrijvingstechnieken.

9 procent in distributiecentra

In onze distributiecentra is de verlichting voor een groot deel van het stroomverbruik verantwoordelijk (tot 50 procent). Ledtechnieken bieden hier een groot bezuinigingspotentieel. Bovendien evalueren we in de meeste distributiecentra het gebruik van aan de behoeften aangepaste verlichting met bewegingsmelders en lichtsensoren. Dankzij bewegingsmelders worden enkel de ruimtes van het magazijn verlicht, waarin op dat moment gewerkt wordt. Naast bewegingsmelders installeren we in Duitsland ook lichtsensoren. Die verminderen het gebruik van kunstlicht al naar gelang de lichtinval overdag, wat ook stroom bespaart.

Wilt u meer te weten komen?

Meer info over onze klimaatdoelstellingen en maatregelen vindt u in ons Kimaatbeschermingsbeleid.

Verdere inhoud
Kernthema’s
Verpakking & kringloop

Verpakkingen zijn bij veel producten absoluut noodzakelijk om ze te beschermen en de kwaliteit te garanderen. Wij zetten dan ook in op recycleerbare materialen en gedeeltelijk ook op herbruikbare systemen.

Highlights
Kom dat zien!

Al bij de eerste blik door de grote vensters van de nieuwe ALDI-winkels valt op dat er heel wat veranderd is. Er is meer licht, meer plaats, er zijn nieuwe kleuren en de producten zijn overzichtelijk uitgestald zodat klanten beter hun weg zouden vinden.

Landen
Veel aan de hand op het vlakke land:
ALDI Nederland

ALDI Nederland heeft zich in 2017 hard ingezet om klanten te steunen bij een gezonde en duurzame levensstijl. Maar ook de bescherming van het milieu en het klimaat spelen daar een belangrijke rol.

Landen
Klare taal omtrent duurzaamheid:
ALDI Spanje in dialoog

Of het nu op de moderne website, met sterke communicatiecampagnes of via sociale media is: voor ALDI Spanje hoort interactie met klanten en andere belanghebbenden er gewoon bij. Ook milieuthema's krijgen zo gehoor.

Highlights
De toekomst is groen: zo moet de nieuwe ALDI Nord-campus eruit zien

Met nieuwsgierigheid wordt hij verwacht: de nieuwe campus op de vestigingsplaats van ALDI Inkoop in Essen-Kray. Het moderne gebouw voldoet aan hoge duurzaamheidseisen en biedt genoeg plaats voor alle medewerkers van ALDI Inkoop.

Kernthema’s
Mobiliteit & logistiek

Opdat onze klanten steeds verse producten en gevulde rekken kunnen aantreffen, worden dagelijks goederen uit onze distributiecentra naar de winkels vervoerd.