Weg met klassieke plastic zakken

De plastic zak van ALDI Nord: een cultobject dat het zelfs tot in een museum schopte. Maar de problematiek rond plastic – de plasticsoep in de Stille Oceaan, de stranden vol afval en milieuvervuiling door microplastics – maakte ons duidelijk dat de klassieke plastic zak definitief zijn tijd gehad heeft.

Tag

Al meer dan 100 jaar bieden wij aan onze klanten boodschappentas aan om hun aankopen veilig naar huis te kunnen vervoeren. In de eerste decennia van de geschiedenis van onze onderneming waren die nog van papier. Maar met de algemene zegetocht van kunststof werd in de jaren 60 de plastic zak met het beroemde blauw-witte design geïntroduceerd. Het design werd cult en belandde in 2016 zelfs in een tentoonstelling van het museum voor concrete kunst in Ingolstadt (Duitsland). Meer dan 40 jaar lang was de plastic zak alomtegenwoordig in ons straatbeeld, tot vandaag. Want gezien de milieuproblemen die plastic en ook plastic zakken veroorzaken, wordt het de hoogste tijd voor een nieuw cultobject in onze straten: de herbruikbare draagtas van ALDI. Hetzelfde beproefde design, maar dan beter voor het milieu.

Ze kunnen tegen een stootje: onze nieuwe herbruikbare draagtassen

ALDI Nord bant klassieke plastic zakken. Die beslissing betekent dat alle gangbare klassieke plastic zakken die aan de kassa verkrijgbaar zijn, verdwijnen. In België, Duitsland en Nederland worden ze sinds eind 2017 geleidelijk aan afgeschaft. In de plaats van de plasticzak wordt een milieuvriendelijk alternatief geïntroduceerd in de winkels: een duurzame, herbruikbare draagtas die voor meer dan 80 procent uit gerecycleerd materiaal bestaat. De tassen worden in Duitsland geproduceerd en zijn voorzien van het erkende milieulabel Der Blaue Engel. Bovendien zijn ze groter en stabieler dan de vroegere plastic zakken. We hebben er trouwens heel bewust voor gekozen geen tassen van papier te gebruiken omdat de productie van een papieren zak veel water en energie verbruikt.

Onze tassen

Al naargelang van de winkel en het land beschikbaar: tot zeven mogelijkheden om boodschappen te vervoeren. Dit zijn de nieuwste modellen:

duurzame draagtas uit kunststof
Duurzame draagtas uit kunststof van ingezamelde gebruikte PET-flessen (R-PET)
herbruikbare draagtas
Herbruikbare draagtas uit minstens 80 procent gerecycleerde kunststof met het milieulabel Der Blaue Engel
tas uit jute
Tas uit natuurlijke jute, aan de binnenkant bedekt met polypropyleenn
draagtas uit GOTS- en Fairtrade-gecertificeerd katoen
Draagtas uit GOTS- en Fairtrade-gecertificeerd katoen
color-draagtas uit polyprolyeen
Color-draagtas uit polypropyleen

Vaarwel, plastic!

De nieuwe herbruikbare draagtas wordt geleidelijk geïntroduceerd in de Belgische, Duitse en Nederlandse winkels. Tegelijkertijd worden alle klassieke plastic kassazakken in de betreffende winkels uit het assortiment gehaald. De complete omschakeling zal daar tegen eind 2018 een feit zijn. Om reeds tijdens de omschakelingsfase het gebruik van milieuvriendelijke herbruikbare varianten in de hand te werken, wordt de prijs voor de klassieke plastic kassazakken verhoogd: in Duitsland bijvoorbeeld met 10 cent, in Nederland met 15 cent. De (extra) inkomsten uit de verkoop van de klassieke plastic zakken moeten ten goede komen aan milieu- en sociale projecten.

Verdere inhoud
Highlights
Nederland: gezond eten begint vroeg

Gezondheid is een van de belangrijkste onderwerpen in Nederland. Onder andere overgewicht bij kinderen en jongeren staat centraal. Samen met een sterke partner pakken we het onderwerp aan.

Landen
Meer duurzaamheid in het land van de discounters: ALDI Nord Duitsland

Alles begon in 1913 met de kleine zaak in Essen-Schonnebeck. Vandaag vinden klanten ALDI Nord 2.249 keer in het verkoopgebied Noord. Een van onze accenten in Duitsland is de verbetering van het dierenwelzijn.

Kernthema’s
Voedselverspilling & afval

Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Afval beperken en voedselverspilling tegengaan, spelen daarbij voor ons als detailhandelaar een centrale rol.

Kernthema’s
Verpakking & kringloop

Verpakkingen zijn bij veel producten absoluut noodzakelijk om ze te beschermen en de kwaliteit te garanderen. Wij zetten dan ook in op recycleerbare materialen en gedeeltelijk ook op herbruikbare systemen.

Highlights
Nederland: strijd tegen de plasticsoep

Wereldwijd wordt er per minuut ongeveer een volle vrachtwagen plastic in zee gestort. De Nederlandse Plastic Soup Foundation heeft de taak op zich genomen om er iets tegen te doen. En dat steunen wij!