Gentechnologie: ons standpunt over een omstreden thema

Het maatschappelijk discours over gentechnologie verloopt heftig en maakt veel mensen onzeker. Wij nemen de bezwaren van onze klanten ernstig en informeren via transparante labels. Een toenemend aantal van onze producten is voorzien van het VLOG-label van het Duitse Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (vereniging voor niet genetisch gemodificeerde levensmiddelen).

Tag

Over het gebruik en de risico’s van de teelt van genetisch gemodificeerde planten wordt al vele jaren heftig gediscussieerd. De voorstanders beloven hogere landbouwopbrengsten en meer voedselveiligheid. De tegenstanders maken zich zorgen om economische afhankelijkheid van grote zaadconcerns. De discussie wordt ook in de Europese landen uiteenlopend gevoerd: Vooral in Duitsland en Denemarken oogst gentechnologie heel veel kritiek.

Bijna 80 procent van de Duitsers staat er afwijzend tegenover dat gebruiksdieren genetisch gemodificeerd voer krijgen (BMUB en BfN (2016): Natuurbewustzijnsstudie 2015). 

Ook 53 procent van de Denen staat kritisch tegenover genetisch gemodificeerd graan (TNS Gallup for Berlingske).

Hoe denkt ALDI Nord over het thema?

Bij ALDI Nord staan de behoeften van de klanten steeds centraal. En wij nemen uw bezwaren ten opzichte van gentechnologie ernstig. Al lang worden dan ook alle levensmiddelen voor ALDI Nord geproduceerd zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten. Alle leveranciers moeten garanderen dat de goederen geen genetisch gemodificeerde voedselingrediënten, additieven of andere stoffen in de zin van het in de EU geldend recht bevatten. Bovendien moeten de leveranciers  overeenkomstige verklaringen en eventueel ook laboanalyses kunnen voorleggen en deze bij controles openbaar maken. Dat geldt voor alle levensmiddelen die bij ALDI Nord verkocht worden en omvat alle voorstadia.

Bij het thema gentechnologie speelt sojaschroot als één van de belangrijkste voeders een speciale rol. Sojaschroot wordt vandaag in grote hoeveelheden uit overzeese gebieden in Europa ingevoerd en is grotendeels afkomstig uit genetisch gemodificeerde sojasoorten. Wij zijn van mening dat er onder de actuele voorwaarden te weinig stimulansen zijn voor een duurzame teelt van soja en dat deze situatie niet zo snel zal veranderen. Wij bieden onze klanten in Duitsland dan ook uitsluitend eierproducten en producten van vers gevogelte aan die voorzien zijn van het label Ohne GenTechnik. Ook tal van andere vlees- en melkproducten dragen dit label. In 2018 komen er andere producten bij. Onze doelstellingen leggen wij in 2018 vast in een internationaal inkoopbeleid voor soja.

Etikettering schept transparantie

Bij het etiketteren van onze eigen merken gaan wij verder dan de wettelijke eisen: met het Duitse label Ohne GenTechnik bieden wij aan onze klanten de zekerheid dat niet enkel in het voedsel maar ook bij het dierenvoer werd afgezien van genetisch gemodificeerde organismen. Want voor dergelijke dierlijke producten is er in de EU momenteel geen etiketteringsplicht. Bij ALDI Nord vinden consumenten een toenemend aantal producten met het Ohne GenTechnik-label zoals zuivelproducten, vlees, oliën of eieren.

Achtergrond: de etiketteringsplicht van de EU voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen

Achtergrond: de etiketteringsplicht van de EU voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen

Volgens het EU-recht moeten alle levensmiddelen, ingrediënten en additieven die uit een genetisch gemodificeerd organisme (ggo) geproduceerd zijn of die zelf een ggo zijn of ggo bevatten, van een etiket voorzien worden. Het betreft organismen waarvan het erfgoed gemodificeerd werd zoals dat op natuurlijke wijze door kruisen en/of natuurlijke recombinatie niet mogelijk is. Er zijn echter uitzonderingen op deze etiketteringsplicht. Zo zijn melk, eieren en vlees zelfs niet onderworpen aan de etiketteringsplicht wanneer de dieren genetisch gemodificeerd voer hebben gegeten. De etikettering volgens het EU-recht eist op dierlijke levensmiddelen dan ook geen gegevens over het gebruik van genetische gemodificeerde voeders. Hier gebruiken we dan ook het label Ohne GenTechnik.

Verdere inhoud
Highlights
Dierenwelzijn bij discounters – een contradictie?

Steeds meer consumenten willen weten waar de dierlijke levensmiddelen die ze bij ons kunnen kopen vandaan komen. Samen met onze leveranciers en verschillende organisaties zetten wij ons onvermoeibaar in voor het thema dierenwelzijn.

Highlights
Stap voor stap naar meer dierenwelzijn

In Duitsland behandelt de CR-afdeling van ALDI Einkauf verschillende thema's rond dierenwelzijn. Met een geëngageerd team werken wij er bij ALDI Nord aan om stap voor stap efficiënte vooruitgang te boeken.

Highlights
ALDI Frankrijk: streekproducten op tafel

In Frankrijk letten veel consumenten bij hun aankopen op de herkomst van de producten. Wij bieden onze klanten dan ook talrijke producten uit Frankrijk en veel typische streekproducten aan.

Landen
Duurzame levensmiddelen voor echte gourmands: ALDI Frankrijk

ALDI is in Frankrijk intussen met 888 winkels vertegenwoordigd. In het land van de fijnproevers vullen steeds meer duurzame en regionale producten onze winkelrekken. Bovendien verwelkomen we er momenteel veel nieuwe medewerkers.

Highlights
Groenten- en fruitrechters: voor heerlijk verse producten

Rechters die appelen en komkommers testen? Dat bestaat echt! De experten in versheid dragen ertoe bij om tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen van onze klanten.

Highlights
Wat maakt bananen bio?

Bio is veel meer dan het kleine groen-witte logo op het product. Achter dat logo schuilt de gepassioneerde inzet van producenten en leveranciers voor milieuvriendelijk geteelde levensmiddelen van uitstekende kwaliteit.

Management
CR-programma

In ons CR-programma definiëren we duidelijke doelen voor die pijlers. Over onze voortgang wordt onder andere in het kader van het duurzaamheidsrapport gecommuniceerd.

Highlights
Groenten en fruit: duurzaamheid over de hele lijn

Hoe kunnen wij bij de teelt van groenten en fruit in de breedte duurzame verbeteringen bereiken? In Nederland zijn de antwoorden te vinden in een gezamenlijk project met leveranciers en producenten.