Stap voor stap naar meer dierenwelzijn

Dierenwelzijn ligt veel consumenten in Duitsland nauw aan het hart. De rondvraag voor ons duurzaamheidsrapport bewijst het: voor onze klanten is dierenwelzijn een heel belangrijk thema. Met een geëngageerd team werken we er bij ALDI Nord aan om stap voor stap doeltreffende vooruitgang te boeken.

Tag

In Duitsland behandelt de afdeling Corporate Responsibility (CR) van ALDI Inkoop verschillende thema’s rond dierenwelzijn. Een veeleisende opgave, want over geen enkel ander duurzaamheidsonderwerp wordt zo emotioneel gediscuteerd. De uitdagingen zijn complex, de taken divers. Elke dag is anders: gesprekken voeren met leveranciers, ngo’s en verenigingen, vergaderingen in initiatieven en werkgroepen bijwonen … Last but not least: intensieve afspraken en samenwerking met de andere afdelingen van ALDI Inkoop. Daar werken immers ook veel collega’s eraan om verder vooruitgang te boeken bij het thema dierenwelzijn: bijvoorbeeld bij de inkoopafdeling die onze gezamenlijk uitgewerkte eisen aan de leveranciers doorgeeft. Of in de afdelingen Marketing en Communicatie die aanvragen van media en klanten beantwoorden en ideeën ontwikkelen om onze klanten te informeren over verbeterde normen voor dierenwelzijn bij onze producten. Ook de kwaliteitsafdeling staat ons steeds bij met haar vakkennis. Niet in het minst overleggen wij regelmatig met de collega’s in andere landen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

 “Wij hebben al veel bereikt. Ons dierenwelzijnsbeleid behoort volgens de Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt tot de meest uitgebreide op de Duitse markt. Onze klanten kunnen ook direct aan het product zien welke vooruitgang we maken: bijvoorbeeld dankzij ons nieuw eigen merk voor dierenwelzijn Fair & Gut en het dierenbeschermingslabel van de Duitse Tierschutzbund.”

Dr. Christina Fries-Henrich
Business Unit Director CR, ALDI Inkoop

 

een stal van de “Frische Alpenmilch” (verse alpenmelk) van Meierkamp
een stal van de “Frische Alpenmilch” (verse alpenmelk) van Meierkamp
betere leefomstandigheden bij het mesten
biggetjes in de stal met afleidingsmateriaal

Een overzicht van onze maatregelen

Januari 2018: een eigen merk voor meer overzicht

Begin 2018 introduceerden wij het nieuwe eigen merk Fair & Gut. Onder dit merk worden in Duitsland geselecteerde verse vleesproducten uit verbeterde veeteelt aangeboden. Het eigen merk verenigt verschillende dierenwelzijnslabels en hun normen die boven de wettelijke normen voor veeteelt liggen. “Fair & Gut” staat voor

 • “fair verhandeld”: de boeren worden gesteund bij hun investeringen voor betere leefomstandigheden van de dieren.
 • “goed behandeld”: het dierenwelzijnsniveau in de teelt wordt verhoogd tot boven de wettelijke norm.

Om te beginnen, hebben we zes gevogelteproducten onder het nieuwe eigen merk geïntroduceerd. Ze vervullen van bij het begin de criteria van het label “Für Mehr Tierschutz” van de Duitse Tierschutzbund. Dat betekent onder andere: meer plaats, strobalen en pikstenen als afleidingsmateriaal in de stal, toegang tot een wintertuin en ggo-vrij voer. Aan de hand van regelmatige controles door externe onafhankelijke certificeringsinstellingen wordt nagegaan of de richtlijnen worden gevolgd. Stap voor stap zullen we andere producten onder dit label opnemen in ons assortiment.

logo Fair & Gut Fair & Gut-kippenborstfilet
Einde 2017: introductie van de Veganblume in onze cosmeticalijn

Onze inspanningen voor dierenwelzijn reiken ook tot onze cosmeticaproducten: sinds einde 2017 brengen wij het label “Veganblume” van de Vegan Society op onze veganistische cosmetica- en lichaamsverzorgingsproducten aan. Het eerste product: Biocura-crèmezeep in een navulzakje.

Logo Veganblumeproductfoto veganistische crèmezeep
Oktober 2017: leder – een kwestie van dierenwelzijn

Sinds 2015 zijn we lid van de Leather Working Group (LWG). LWG heeft zich onder andere tot doel gesteld om de voorwaarden in leerlooierijen en bij tussenhandelaars transparanter te maken en duurzaam te veranderen. Om de traceerbaarheid van leder nog verder te verbeteren, vond in 2016 de toetreding tot een werkgroep van LWG plaats – de Animal Welfare Subgroup (AWG). Het doel is om de toeleveringsketen te informeren over de belangrijkste aspecten van de dierenbescherming.

logo van de Leather Working Group
September 2017: betere dierenwelzijnsnormen met alpen- en weidemelk

In september 2017 werd in bepaalde winkels in Duitsland de “Frische Alpenmilch” (verse alpenmelk) van het merk Meierkamp geïntroduceerd. Deze melk is van bij het begin volgens het dierenbeschermingslabel van de Duitse Tierschutzbund gecertificeerd. Het betreft een pilootproject dat wij in samenwerking met de leverancier en de Duitse Tierschutzbund realiseren. De melk is afkomstig van boerderijen uit het gebied langs de noordrand van de Alpen en Allgäu die beantwoorden aan onze hoge kwaliteits- en dierenwelzijnsnormen. Slechts drie maanden later werd de verkoop van de gecertificeerde melk uitgebreid tot alle Duitse winkels. In meer dan de helft van onze winkels hebben wij bovendien de weidemelk van Meierkamp in het assortiment. Sinds 2018 is zij voorzien van het premiumniveau van het Tierschutzlabel.

verse melk van het merk Meierkamp
Augustus 2017: kweken van “broederhaantjes”, een pilootproject

“Henne & Hahn!”, zo heet een pilootproject voor het kweken van mannelijke kuikens – zogenaamde broederhaantjes – in de eierproductie. Sinds augustus 2017 werken wij samen met een leverancier aan het project. Normaal gezien worden de haantjes in legbedrijven na het uitbroeden niet verder gekweekt, omdat ze niet zoveel vlees krijgen als vrouwelijke dieren. De eieren van “Henne & Hahn!” stammen daarentegen van scharrelkippen en waarvan de “broertjes” ook worden gekweekt. Met de aankoop van de “Henne & Hahn”-eieren steunen onze klanten ons engagement voor meer dierenwelzijn in de eierproductie. De eieren uit ons pilootproject zijn te vinden in twee Duitse regionale vestigingen. Je herkent ze aan de opvallende verpakking.

eierdoosje Henne & Hahn
Juli 2017: meer doelstellingen voor meer dierenwelzijn - het bijgewerkte nationale dierenwelzijnsbeleid

Eenmaal per jaar actualiseren wij ons Duitse dierenwelzijnsbeleid, waarin wij al onze eisen samenvatten. Zo implementeren we regelmatig nieuwe maatregelen en doelstellingen. Ook in 2017 hebben wij nieuwe doelen gesteld, waaronder:

 • Tegen eind 2018 controleren wij steekproefsgewijs, door eigen of externe audits, eisen die in ons dierenwelzijnsbeleid zijn geformuleerd. Tot de eisen behoren: geen kooieieren in verwerkte producten, geen castratie van biggen bij het mesten van beren, geen slachting van drachtige runderen en geen levende pluk/dwangvoederen bij ganzen en eenden.
 • De wijze waarop hennen worden gehouden, moet ook zichtbaar zijn op producten met verwerkte eieren.
 • Onze producten met dons en/of veren (bijvoorbeeld textiel en beddengoed) schakelen wij stapsgewijs om op producten met certificeringen, waaronder de “Responsible Down Standard” (RDS), de “Global Traceable Down Standard” (Global TDS) of “Downpass”.
 • Ook bij producten met schapenwol controleren wij de mogelijkheid om op producten met “Responsible Wool Standard” (RWS) om te schakelen. Deze dierenbeschermingsnorm omvat de volledige waardecreatieketen van wolproducten.

In 2017 gaven wij bovendien opnieuw een inkopersopleiding over dierenwelzijn.

Juli 2017: uitbreiding van de negatieve lijst

In de loop van de voorbije jaren hebben we een uitgebreide negatieve lijst opgesteld: deze sluit de verkoop uit van bepaalde producten die niet bij onze dierenwelzijnsnormen passen. In 2017 werd de lijst uitgebreid met de volgende punten:

 • Vers kippen- en kalkoenvlees haast uitsluitend van dieren die voor de slachting verdoofd werden met het diervriendelijkere alternatief kooldioxide
 • Geen struisvogelvlees
 • Geen schaaleieren van leghennen met ingekorte snavels (Januari 2018)
Maart 2017: derde plaats in de vegan-ranking van de supermarkten

In de vegan-ranking van de supermarkten die wordt opgesteld door de Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt, bereikte ALDI Nord Duitsland de derde plaats. Dit is vooral te danken aan ons uitgebreide veganassortiment en het eigen merk “Mein Veggie Tag”.

Januari 2017: scherpere criteria in ITW
 • Wij zijn deelnemer van het Initiative Tierwohl (ITW). Hierbij gaat het om een vereniging uit de handel, wetenschap, dierenbeschermers en ook varkens- en pluimveehouders in Duitsland. Sinds januari 2015 werkt ITW eraan om de voorwaarden in de varkens- en pluimveehouderij te verbeteren.
 • In 2017 heeft ALDI Nord Duitsland samen met de overige deelnemers beslist om ITW verder te zetten en heeft ze het programma van 2018 tot 2020 aangenomen. Onder andere wordt het bestaande auditsysteem uitgebreid met zogenaamde voorraadcontroles die eenmaal per jaar onaangekondigd plaatsvinden. Sinds 2018 werd bovendien de zogenaamde dierenwelzijnsvergoeding verhoogd van 4 naar 6,25 cent per kilo. In totaal wordt zo ongeveer 130 miljoen euro per jaar verzameld – ongeveer 45 miljoen euro meer dan tot nu toe. Vandaag hebben meer dan 520 miljoen dieren voordeel bij de verbeteringen. Het aantal varkenshouders dat meedoet aan ITW, is begin 2018 met 70 procent gestegen tot meer dan 4.100 bedrijven. In 2018 heeft ITW voor de eerste keer een productlabel uitgegeven. Het duidt gevogelteproducten aan die uit bedrijven van ITW afkomstig zijn en dus bepaalde dierenwelzijnscriteria vervullen. Vanaf het begin zijn wij erbij: sinds april zijn alle onbehandelde verse gevogelteproducten bij ons in Duitsland met het nieuwe label uitgerust.
Verdere inhoud
Highlights
Dierenwelzijn bij discounters – een contradictie?

Steeds meer consumenten willen weten waar de dierlijke levensmiddelen die ze bij ons kunnen kopen vandaan komen. Samen met onze leveranciers en verschillende organisaties zetten wij ons onvermoeibaar in voor het thema dierenwelzijn.

Management
Over dit duurzaamheidsrapport

Dit is het tweede uitvoerige duurzaamheidsrapport van de ondernemingsgroep ALDI Nord. Hiermee verstrekken wij informatie over onze belangrijkste sociale, ecologische en economische doelstellingen en maatregelen.

Kernthema’s
Sensibilisering van consumenten

Elk jaar worden bij ons ongeveer 1,2 miljard aankopen gedaan. Het is ons doel om een gezonde en duurzame levensstijl te promoten en een betaalbare, verantwoordelijke consumptie mogelijk te maken.

Highlights
Waar komen vissticks vandaan?

Steeds meer mensen willen weten waar onze visproducten vandaan komen. En steeds vaker luidt het antwoord: uit duurzame visvangst. Dat verraadt bijvoorbeeld het blauwe MSC-label dat op veel verpakkingen staat.

Kernthema’s
Duurzamer assortiment

Het is een deel van ons CR-zelfbesef om voor onze klanten een verantwoordelijke, betaalbare en gezonde consumptie mogelijk te maken. Wij breiden ons aanbod aan duurzamere producten dan ook voortdurend uit.

Kernthema’s
Duurzame normen in de non-food-toeleveringsketen

Overal waar wij onze invloed kunnen doen gelden, nemen wij onze verantwoordelijkheid voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden en de naleving van milieunormen.

Landen
Meer duurzaamheid in de winkelrekken:
ALDI Polen

Ofwel Fairtrade- ofwel MSC-gecertificeerd: in de Poolse ALDI-winkels vinden klanten een steeds groter assortiment aan duurzamere producten. Alle 124 winkels werden al aanzienlijk gemoderniseerd.

Highlights
ALDI Frankrijk: streekproducten op tafel

In Frankrijk letten veel consumenten bij hun aankopen op de herkomst van de producten. Wij bieden onze klanten dan ook talrijke producten uit Frankrijk en veel typische streekproducten aan.