Groenten- en fruitrechters: voor heerlijk verse producten

Rechters die appelen en komkommers testen? Dat bestaat echt! In België leiden wij magazijnpersoneel op tot ’groenten- en fruitrechters’. Als experten in versheid dragen ze ertoe bij om tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen van onze klanten.

Tag

Op het eerste gezicht zien de koolrabi’s in de grote groene kisten er vers en lekker uit. Maar zijn ze dat ook werkelijk? Om dat te weten te komen, moeten de medewerkers bij de goederenontvangst van de logistieke centra ze nauwkeurig controleren. Klopt de rijpheidsgraad? Zijn de groenten beschadigd? Zijn de bladeren knapperig en groen? Opdat de collega’s de groenten en het fruit even kritisch zouden controleren als een externe deskundige, werd in België in 2017 een nieuw opleidingsconcept ingevoerd. Het doel: het enthousiasme voor kwaliteit en versheid verhogen en kennis verdiepen. Na een eerste opleiding van vier dagen nemen de medewerkers op een later tijdstip nog deel aan een bijkomende opleiding.

Het kwaliteitsproces bij ALDI Nord begint echter niet pas bij de goederenontvangst in het distributiecentrum. De medewerkers van de inkoopafdeling leggen onze leveranciers voordien ook al duidelijke instructies op. Nemen we het voorbeeld van druiven: van de kwaliteit over het suikergehalte tot de leveringstemperatuur is alles exact vastgelegd. Bovendien eisen wij bij groenten en fruit een zogenaamde sociale evaluatie door de leveranciers. Daardoor creëren wij bij de producenten een bewustzijn voor goede arbeidsnormen.

Wanneer de producten in de winkel zijn aangekomen, controleren de medewerkers daar ook nog eens of de kwaliteit klopt. Per regionale vestiging zorgen twee groenten- en fruitspecialisten ervoor dat de winkelmedewerkers echte professionals zijn op het gebied van versheid. Ze coachen de collega’s in de kwaliteitscontrole. In de toekomst moeten in de winkels speciaal voor groenten en fruit bevoegde, opgeleide medewerkers de geleverde en gepresenteerde producten controleren. Daarvoor voeren wij in 2018 verregaande opleidingen door.

“Groenten en fruit moeten vers en knapperig zijn. Dat is voor ons even belangrijk als voor onze klanten”, zegt Kilian De Geyter, Manager Buying in België. “Met de opleiding tot groenten- en fruitrechter heeft ALDI België de aandacht van de medewerkers nog sterker op dit thema gericht.”

kwaliteitsinspecteurs controleren groenten in het distributiecentrum
kwaliteitsinspecteurs controleren groenten in het distributiecentrum
kwaliteitsinspecteurs controleren groenten in het distributiecentrum
kwaliteitsinspecteurs controleren groenten in het distributiecentrum
Verdere inhoud
Highlights
Stap voor stap naar meer dierenwelzijn

In Duitsland behandelt de CR-afdeling van ALDI Einkauf verschillende thema's rond dierenwelzijn. Met een geëngageerd team werken wij er bij ALDI Nord aan om stap voor stap efficiënte vooruitgang te boeken.

Management
Stakeholders & netwerken

Uit gesprekken met onze stakeholders komen waardevolle impulsen voor ons CR-werk voort. Wij wisselen van gedachten met klanten, medewerkers, NGO's, initiatieven, federaties, leveranciers, zakenpartners en ondernemingsraden en vakbonden.

Kernthema’s
Productkwaliteit

Als het over de kwaliteit van onze producten gaat, sluiten wij geen compromissen. Hiervoor nemen wij in de gehele productie- en leveringsketen de verantwoordelijkheid op ons. De behoeften van onze klanten staan daarbij steeds op de voorgrond.

Highlights
Dierenwelzijn bij discounters – een contradictie?

Steeds meer consumenten willen weten waar de dierlijke levensmiddelen die ze bij ons kunnen kopen vandaan komen. Samen met onze leveranciers en verschillende organisaties zetten wij ons onvermoeibaar in voor het thema dierenwelzijn.

Management
Organisatie

De ondernemingsgroep ALDI Nord zet sinds jaar en dag in op een beproefd principe: duidelijke, decentrale structuren met korte besluitvormingsprocessen. Dat geldt ook voor de afdeling CR.

Highlights
Boter bij de vis!

Klare taal omtrent visvangst: in 2017 was ALDI Polen officiële partner van de jubileumcampagne van de Marine Stewardship Council (MSC). Een goede gelegenheid om te informeren over duurzame vismethoden en het MSC-label.

Highlights
Een dag in het teken van kwaliteit

“Hoge kwaliteit – lage prijs”: om deze belofte in te lossen, doorlopen alle ALDI Nord-producten strenge kwaliteitscontroles. Voor de medewerkers in de kwaliteitszorg een veeleisende job.

Kernthema’s
Klimaatbescherming

Wij verbinden ons ertoe om de gevolgen van onze handelsactiviteiten voor het klimaat te verminderen. Al in 2015 hebben wij in onze CR-policy ons streven geformuleerd dat wij klimaatvriendelijk zullen handelen.

Highlights
Buitengewoon fair!

Fair verhandelde producten voor een betaalbare prijs? Dat bieden wij al vele jaren aan miljoenen klanten aan. Voor onze jarenlange betrokkenheid bij de eerlijke handel werden wij nu eervol onderscheiden door de organisatie TransFair.

Kernthema’s
Duurzame normen in de non-food-toeleveringsketen

Overal waar wij onze invloed kunnen doen gelden, nemen wij onze verantwoordelijkheid voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden en de naleving van milieunormen.