Duurzame producten, efficiënte logistiek:
ALDI België en ALDI Luxemburg

Sinds 1976 is ALDI ook vertegenwoordigd in het land van de fijnste chocolade. In 1991 startte ALDI Luxemburg. In beide staan de uitbouw van een duurzamer assortiment en de ontwikkeling van een logistiek waarbij efficiënt gebruikgemaakt wordt van natuurlijke hulpbronnen hoog op de agenda.

Tag

In 2017 hebben ALDI België en ALDI Luxemburg in nauwe samenwerking hun assortiment aangevuld met diverse duurzamere producten, waaronder 40 nieuwe bio-producten in het vaste en tijdelijke assortiment. Bovendien was ALDI België de eerste Belgische detailhandelaar die uitsluitend Fairtrade-bananen verkocht tijdens de Week van de fair trade. Het aanbod en duurzaam gecertificeerde visproducten werd uitgebreid en in juli 2017 werd een nieuwe versie van het nationaal visinkoopbeleid gepubliceerd. Op hun weg van de leverancier naar de winkelrekken maken alle producten een tussenstop in onze distributiecentra. Van daaruit worden ze verdeeld naar de verschillende winkels. In België zetten wij ons ervoor in om bij onze logistiek efficiënter gebruik te maken van  energie  hulpbronnen: in vijf van de zeven distributiecentra werd ondertussen omgeschakeld op energie-efficiënte ledverlichting, tegen 2019 is er in de magazijnen enkel nog ledverlichting. Het nieuwe distributiecentrum in Turnhout is daarbij een stap in de goede richting. Ook hier zal gebruik gemaakt worden van de nieuwste ledverlichtingstechnieken en energie-efficiënte koeltechniek. Het distributiecentrum zal beantwoorden aan de nieuwste stand voor duurzaam bouwen en in 2019 gecertificeerd worden volgens BREEAM.

Onze highlights

Tegenover vorig jaar konden we het aantal eigenmerkproducten met EU Biolabel verhogen van 61 naar 101. Dat geldt ook voor Fairtrade-producten. Hier steeg het aantal van 9 naar 16 in 2017.

In 2017 konden we het aandeel cacaohoudende eigenmerkproducten met gecertificeerd duurzame cacao opnieuw verhogen: in 2016 ging het om 77 procent, in 2017 was het 98 procent.

Profiel van ALDI België

Regionale vestigingen 7
Verkooppunten 444
Totaal aantal ALDI-medewerkers
6.587
Jaar van toetreding tot de markt 1976
Website www.aldi.be

Profiel van ALDI Luxemburg

Regionale vestigingen 1
Verkooppunten 15
Totaal aantal ALDI-medewerkers
140
Jaar van toetreding tot de markt 1991
Website www.aldi.lu
Onze nationale doelen uit het CR-programma:

Pijler: ketenverantwoordelijkheid

Doelstelling Status Streefdatum Streefwaarde Bereik
Omschakelen op gecertificeerde ongebrande koffie (UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance en Bio) voor eigenmerkproducten  bepaalde nieuw 2020 50 % België
Omschakelen van alle rozen op Fairtrade-gecertificeerde producten nieuw 2018 100 % België
Het zout- en suikergehalte bij andere eigenmerkproducten verder verlagen nieuw voortdurend uitbreiding België
Omschakelen van verse en diepgevroren vis- en zeevruchtenproducten op gecertificeerd duurzame producten nieuw 2018 100 % België

doel bereikt   lopend proces

Pijler: behoud van natuurlijke hulpbronnen

Doelstelling Status Streefdatum Streefwaarde Bereik
Klassieke plastic kassatassen verwijderen uit het assortiment nieuw 2018 100 % België
Openen van een nieuw BREEAM-gecertificeerd distributiecentrum nieuw 2019 opening België

doel bereikt   lopend proces

Onze projecten en thema‘s

Kwaliteit
Groenten- en fruitrechters: voor heerlijk verse producten
Meer
Kernthema
Duurzamer assortiment
Meer
Kernthema
Aantrekkelijke werkgever
Meer
Kernthema
Verpakking & kringloop
Meer
Kernthema
Sensibilisering van consumenten
Meer
Draagtas
Weg met klassieke plastic zakken
Meer